Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14info@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen

Verloskundigen aandelaak staat voor kleinschalige, persoonlijke en deskundige zorg. Zorg op maat. Niet standaard maar gericht op wat de cliënt wil. Samen in gesprek om optimale steun en begeleiding te bieden in een hele bijzondere en belangrijke periode in het leven.

Ja daar werken wij ook. We hebben een spreekuurlocatie in Hoevelaken en Amersfoort Vathorst maar komen ook vaak in Nijkerkerveen en Nijkerk!

We werken met een vast team van 4 verloskundigen. In vakantie periode zal er niet een extra waarneemster zijn. We vangen dit onderling op waardoor er geen onbekende verloskundige werkzaam zal zijn.

Naast dat wij BIG geregistreerd zijn staan wij in het kwaliteitsregister voor verloskundigen. Hiermee wordt bijgehouden of er voldoende cursussen, scholingen en andere activiteiten worden gevolgd. Wij zijn aangesloten bij Vida (Dirrianne is hier bestuurslid. Dit is een coöperatie van verloskundigen waarmee we onderling zorgen voor de goede verloskundige zorg in de regio.

Ook werken wij veel samen met gynaecologen en kraamzorgorganisaties binnen het VSV (verloskundig Samenwerkings Verband, Sanne is hier bestuurslid).

Voor vragen kan er altijd gebeld worden naar 06-21273314.

Voor het wijzigen van een afspraak kan er op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag gebeld worden naar Wilna Ossendrijver (praktijkassistent) op 033-4720981.

Zwangerschap

Gefeliciteerd! Bij een positieve zwangerschapstest mag je direct contact met ons opnemen. Eerst contact met de huisarts is hiervoor niet nodig. Wij zullen een eerste controle afspraak inplannen bij ongeveer 8 weken. Bij deze afspraak bieden wij ook een echo aan. Zie voor meer informatie “Jouw traject”.

Echo’s die standaard worden aangeboden zijn de vitaliteitsecho bij ca. 8 weken, de termijnecho bij ca. 10 weken en de liggingsecho bij ca 36 weken. Indien nodig maken wij extra echo’s, bijvoorbeeld bij bloedverlies of indien wij twijfelen over de groei. Het kan zo zijn dat je een indicatie hebt voor groeiecho’s. Dit zullen wij dan met jullie bespreken. Voor de combinatietest en 20-weken echo verwijzen wij je meestal naar een hiervoor speciaal gekwalificeerd echobureau, het Prenataal screeningscentrum. Hierdoor blijft de kwaliteit van deze gespecialiseerde echoscopie gewaarborgd.

Wij hebben 2 spreekuurlocaties. In Hoevelaken en in Vathorst. Wij hebben per week 4 dagen spreekuur. Ook in de avonduren kan je bij ons een afspraak inplannen.

De meeste klachten die je hebt horen bij de zwangerschap en zijn geen reden tot zorgen. Toch is het altijd goed klachten goed in de gaten te houden. Bel altijd gerust met ons mobiele nummer bij klachten of vragen! Bij een aantal klachten moet je ons altijd direct bellen:

• Helderrood vaginaal bloedverlies
Na gemeenschap, ontlasting of zwaar tillen is een beetje bloedverlies vaak normaal, je baarmoedermond is tijdens de zwangerschap meer doorbloedt en hierdoor kan sneller een bloedvaatje springen. Is het een grotere hoeveelheid bloedverlies of twijfel je dan kun je altijd bellen.

• Minder leven voelen na 28 weken.
Vanaf 28 weken moet je je kindje elke dag goed voelen bewegen. Is dit minder dan dat je gewend bent, neem dan een aantal uren rust om bewust bezig te zijn met voelen. Voel je bij rust nog steeds geen bewegingen bel ons dan. Informatie over het voelen van kindsbewegingen vind je hier.

• Klachten die horen bij een hoge bloeddruk
– Hoofdpijn die niet weg gaat met PCM
– Algeheel niet lekker gevoel/ misselijkheid
– Braken
– Bandgevoel om je hoofd of onder de borsten
– Pijn onder de borsten of tussen de schouderbladen
– Plotseling veel vocht vasthouden

• Contracties van de baarmoeder (weeën)
Indien je minder dan 37 weken zwanger bent en je hebt regelmatige, pijnlijke contracties
van de baarmoeder die ongeveer elke 5 minuten terugkomen.

• Vochtverlies
In de zwangerschap kun je meer last hebben van afscheiding, vaak is dit ook meer waterig dan buiten
de zwangerschap. Overmatige afscheiding is niets om je zorgen over te maken. Mocht je meer last hebben van afscheiding en hierbij ook jeuk of een branderig gevoel hebben in of rondom je vagina dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt, hiervoor kun je bij de huisarts medicijnen vragen die veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap. Mocht je ruim vochtverlies hebben wat blijft lopen bij opstaan en gaan zitten dan kan het zijn dat je vliezen zijn gebroken, je verliest dan vruchtwater. Denk je dat dit het geval is dan is het van belang om ons te bellen.

Eet gezond, gevarieerd en niet meer dan normaal. De voedselpiramide laat zien in welke verhouding je per dag verschillende producten moet eten.

Blijf of kom in beweging. Elke dag een half uur bewegen helpt je te ontspannen.

Wat je niet moet eten/drinken:

 • Rauwe melkse kaas
 • Rauw vlees
 • Voorverpakte gerookte zalm/paling (behalve na verhitting dan kan het wel)
 • Alcohol
 • 1-2 kopjes koffie per dag

– Gebruik medicatie enkel in overleg.
– Gebruik geen drugs!
– Rook niet!
– Pas op met katten ontlasting! Verschoon geen kattenbak en doe handschoenen aan bij het werken in de tuin. Dit i.v.m. toxoplasmose.

Op de website van het voedingscentrum staat meer informatie over voeding.

Heb je moeite met gezond eten of heb je overgewicht en wil je hier graag extra begeleiding bij in de zwangerschap dan kan je naar een diëtist voor meer informatie. Bijvoorbeeld Diana van Dijken www.voedingsadviescentrummiddennederland.nl.

Wij hebben als praktijk informatie avonden over de bevalling en kraamtijd en over borstvoeding. Deze bieden wij gratis aan!

Sportief zwanger:

Vanaf 4 weken:
• Bel bij een positieve zwangerschapstest met onze praktijk. Wij zorgen ervoor dat na de termijn echo de huisarts op de hoogte wordt gebracht.

Vanaf 11 weken:
• Bloed laten prikken. Dit formulier krijgen jullie van ons mee bij de intake.
• 20 weken echo regelen indien je dit wenst. www.zwangerschapsecho.nl . Bij een medische indicatie voor deze echo regelen wij het zelf.
• Kraamzorg regelen
• Zwangerschap melden bij de verzekering
• Opgeven voor centering pregnancy en eventueel verdiepen in zwangerschapscursussen

Voor 24 weken:
• Erkenning regelen. Indien je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partner van elkaar bent kan de erkenning geregeld worden in de gemeente waar je woont.

Voor 36 weken:
• Kraampakket in huis, spullen voor de baby in huis (zie uitzetlijst)

Vanaf 36 weken
• Bed op klossen, ziekenhuistas klaar (ook als je thuis wil bevallen)

Bel altijd gerust bij klachten van rug/bekken. Wij kunnen je dan al wat eerste tips geven. Het is vaak ook verstandig contact op te nemen met een fysio of Cesar therapeut. Er zijn therapeuten die gespecialiseerd zijn in zwangeren. Advies is om bij deze specialist een afspraak te maken

Vathorst:
www.fyzie.nl
www.fysiotherapeutvathorst.nl
www.fysiohooglanderveen.nl

Hoevelaken/Nijkerk:

www.cesarnijkerk.nl  > Bij ons in de praktijk!
www.uttien-vermeer.nl
www.denijeveste.nl/fysiotherapie
www.fortius.nl
www.sttc.nu/sttc-nijkerk

Bloedverlies in de zwangerschap is altijd schrikken. Het kan voor de 12 weken zwangerschap afkomstig zijn van de goed doorbloede baarmoedermond. Het kan ook te maken hebben met het krijgen van een miskraam. Het dus altijd goed om met bloedverlies ons te bellen. Wij zullen dan verdere informatie geven. Lees voor meer informatie onze informatie folder en deverloskundige.nl/miskraam.

Bevalling

Meestal begin de bevalling met weeën, maar het kan ook nog loos alarm zijn.

Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn. Maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

De volgende tekenen duiden er meestal op dat de bevalling nog niet begonnen is:

 • Harde buiken komen onregelmatig – ze kunnen lang zijn of heel kort
 • Harde buiken worden niet steeds sterker en komen niet steeds sneller op elkaar
 • Lopen maakt harde buiken niet sterker
 • Harde buiken verdwijnen als je gaat liggen
 • Harde buiken voel je meestal bovenin je baarmoeder

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zul je af en toe even stilstaan omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler. Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, let de verloskundige op je weeën en voelt naar de baarmoedermond met een inwendig onderzoek. Zo krijgt ze een goede indruk over de fase van je bevalling. Heel vroeg in de bevalling is het voor de verloskundige ook wel eens moeilijk om te beoordelen of je echt begonnen bent. Geen nood: een paar uur later weet je het zeker! De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

Vanaf 37 t/m 42 weken is de normale periode om te gaan bevallen. Beginnen de weeën of breken de vliezen voor de 37 weken. Neem dan direct contact op.

Ongerustheid
Laagdrempeligheid vinden wij erg belangrijk. Daarom vinden wij het fijn wanneer je zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling belt bij vragen en problemen.

Weeën
Weeën beginnen vaak rustig. Nu en dan voel je dat je buik hard wordt en doet het wat pijn. Soms kunnen het voorweeën zijn, dan zakt het weer af. Indien het de weeën zijn die het begin van de bevalling aangeven dan zullen ze toenemen. Je gaat dan merken dat de kracht, lengte en frequentie van de wee toeneemt. Er zal steeds meer regelmaat in komen.

Bel bij je eerste bevalling als de weeën 1 uur lang elke 3 minuten (of sneller) komen en 60 seconden aanhouden.
Bel bij een volgende bevalling als de weeën 1 uur lang elke 5 minuten (of sneller) komen en 60 seconden aanhouden. Indien je herkent dat de weeën erg krachtig zijn of merkt dat het snel gaat bel dan altijd eerder!

Gebroken vliezen
Noteer bij het breken van de vliezen de tijd en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Bij groen of bruin vruchtwater moet je meteen bellen, ook ’s avonds en ’s nachts. Bij helder of roze vruchtwater kun je overdag meteen bellen. Is het nacht dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend (tenzij anders afgesproken).

Bloedverlies
Een beetje bloedverlies hoort bij een bevalling. Dit wordt ook wel tekenen genoemd en is vaak slijmerig. Veel bloedverlies hoort er niet bij. Bij veel bloedverlies moet je dan ook bellen.

Lees alles hierover in deze folder.

Wij kunnen altijd aanwezig zijn waar je maar wilt bevallen. Bij de thuisbevalling en poliklinische bevalling (bevallen zonder medische indicatie in het ziekenhuis) zijn wij aanwezig samen met de kraamzorg.

Het kan zijn dat de bevalling medisch is of wordt. Dan kunnen wij ook aanwezig zijn als jij dat wenst. Wij bieden graag continuïteit van zorg. Opeens weg gaan bij een bevalling past hier niet bij. Wij zullen zorgen voor een goede overdracht en vervolgens met jou/jullie bespreken wat gewenst is aan begeleiding voor het vervolg. Dus ook bij medische bevalling kunnen wij als praktijk ervoor zorgen dat het bekende gezicht aanwezig is. Bel gerust hiervoor!

Bij een thuis en poliklinische bevalling kan iedereen aanwezig zijn die je er zelf bij wenst te hebben. Daarnaast is de kraamzorg aanwezig. Eventueel kunnen er studenten aanwezig zijn. Uiteraard wordt dit eerst besproken.

Ben je medisch dan zal er een verpleegkundige, verloskundige of artassistent en eventueel een gynaecoloog aanwezig zijn. Ook zijn er in het ziekenhuis co-assistenten. Zij kunnen ook aanwezig zijn.

Kraamtijd

Wij komen ook regelmatig langs. Uiteraard leveren we ook hier “zorg op maat” en zal de frequentie en lengte van de bezoekjes afhankelijk zijn van de situatie.

Er is voldoende tijd voor het bespreken van vragen en problemen. Wij zullen medische controles verrichten, (borst)voedingsbegeleiding geven, emoties bespreken en napraten over de bevalling. Wij zullen altijd overleg hebben met de kraamverzorgster. Als zij dingen niet vertrouwd zal er overleg met ons worden gepleegd. Bij vragen of problemen kan er altijd contact met ons worden opgenomen. Ook in de avond/nacht.

Wij werken met elk kraambureau samen. De meeste samenwerking hebben wij met Naviva, Kraamzorg Midden Nederland en Geboortezorg Eigenwijs. Met deze bureaus begeleiden wij ook de Centering Pregnancy groepen.

Tijdens de zwangerschapscontrole of in de Centering Pregnancy bijeenkomsten zullen wij jou de nodige informatie geven over borst of kunstvoeding. Ook zullen wij rond 30 weken nog meer informatie hierover opsturen in de mail.

Hier kunnen deze folders nu ook alvast bekeken worden:
Borstvoeding
Kunstvoeding

Het kraampakket heb je nodig voor de bevalling en de eerste week na de bevalling, vaak ontvang je deze via de zorgverzekering. Ontvang je deze niet dan kunnen de spullen los of in 1 pakket gekocht worden. Zie voor spullen voor de baby deze uitzetlijst.

Via het aangifte doen worden velen instanties op de hoogte gebracht van de geboorte van de baby. Zo ook het consultatiebureau. Zij zullen langskomen voor de hielprik en de gehoortest. Daarna zullen vervolgafspraken in worden gepland.

Nog voordat je weer ongesteld wordt heb je een eisprong. Aangezien je niet weet wanneer je weer ongesteld gaat worden na de bevalling weet je ook niet wanneer je weer vruchtbaar bent. Dit kan met 4 weken al het geval zijn. Hou hier rekening mee en gebruik eventueel anticonceptie. www.anticonceptie.nl. In de zwangerschap en kraamtijd kunnen wij jullie hier meer informatie over geven.

Het kan zijn dat de eerste weken na je bevalling niet waren wat je ervan had verwacht. Mocht je bij jezelf gevoelens van somberheid of anderszins hebben bemerkt, dan adviseren we je dit tijdens het nacontrole gesprek bespreekbaar te maken.
Indien dergelijke gevoelens sterk aanwezig zijn kan dit wijzen op een postnatale depressie of een verhoogde kans daarop.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het Fonds psychische gezondheid.

Contact formulier

Al uw vragen kunt u altijd stellen via het onderstaande contactformulier.

Bij dringende vragen bellen en niet dit form invullen.
06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
info@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

 • Vast team van 4 verloskundigen ook in vakantie tijd
 • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
 • Avondspreekuur
 • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatie avonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
 • Twee spreekuur locaties
 • Eigen echoapparaat

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze patiënten zeggen

Karin, Koert & Gijs

Vastbesloten waren we, de bevalling zou in het ziekenhuis plaatsvinden. Door het volgen van Centering Pregnancy tijdens de zwangerschap, zijn we echter overtuigd geraakt van de voordelen om thuis te bevallen. De bevalling is thuis gelukt, op de uitgerekende datum,…

Vastbesloten waren we, de bevalling zou in het ziekenhuis plaatsvinden. Door het volgen van Centering Pregnancy tijdens de zwangerschap, zijn we echter overtuigd geraakt van de voordelen om thuis te bevallen. De bevalling is thuis gelukt, op de uitgerekende datum, dankzij de ontzettend professionele begeleiding van verloskundige Joke, van verloskundigen Aan de Laak. Tijdens de hele bevalling heeft ze ons beiden kundig advies, vertrouwen en rust gegeven bij het op de wereld zetten van onze eerste zoon.

+ Lees meer - Lees minder
Taco Charissa Quinn
Charissa, Taco & Quinn

Tijdens onze zwangerschap zijn wij onder controle geweest bij verloskundigen aandelaak. Wat een topteam is dit! Met z’n vieren stralen zij passie, gedrevenheid en deskundigheid uit. Heel erg fijn om bij hun de controles te hebben gehad en een hele fijne steun geweest bij de bevalling. Tot de volgende keer!