Kraamweek

Tijdens de kraamweek zal de eerste 8 dagen de kraamzorg aanwezig zijn. Wij komen ook regelmatig langs. Uiteraard leveren we ook hier “zorg op maat” en zal de frequentie en lengte van de bezoekjes afhankelijk zijn van de situatie.

Er is voldoende tijd voor het bespreken van vragen en problemen. Wij zullen medische controles verrichten, (borst)voedingsbegeleiding geven, emoties bespreken en napraten over de bevalling. Wij zullen altijd overleg hebben met de kraamverzorgster. Als zij dingen niet vertrouwd zal er overleg met ons worden gepleegd. Bij vragen of problemen kan er altijd contact met ons worden opgenomen. Ook in de avond/nacht.

Eerste 6 weken

In de eerste 6 weken val je bij, aan je zwangerschap of bevalling gerelateerde problemen onder onze zorg. Nadat de kraamzorg weg is zal binnen 14 dagen de wijkverpleegkundige contact opnemen. De zorg met betrekking tot voeding, gewicht en inentingen zal vervolgens door het consultatiebureau worden verleend.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling ben je van harte welkom op het spreekuur voor een nacontrole. Deze nacontrole is een handig moment voor het stellen van vragen of het nabespreken van de bevalling. Om deze reden wordt de nacontrole waar mogelijk gepland bij degene die je bevalling heeft begeleid.

Het kan zijn dat de eerste weken na je bevalling niet waren wat je ervan had verwacht. Mocht je bij jezelf gevoelens van somberheid of anderszins hebben bemerkt, dan adviseren we je dit tijdens het nacontrole gesprek bespreekbaar te maken.
Indien dergelijke gevoelens sterk aanwezig zijn kan dit wijzen op een postnatale depressie of een verhoogde kans daarop.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het Fonds psychische gezondheid.