Afspraak? Bel: Praktijk (033) 472 09 81 Vragen? Bel: 06 - 212 733 14verloskundigen@aandelaak.nl

Locaties

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

Vathorst
Angelinapolder 11
3825 LX Amersfoort

Nijkerk (Kindercentrum Holk, locatie Doornsteeg)
Polderhof 2
3861 XN Nijkerk

Zwartebroek (Gezondheidscentrum Dwarsakker)
Buntveenweg 35
3785 RA Zwartebroek

Contact

Bel bij vragen en bevallingen gerust: 06 - 212 733 14

Bel voor een afspraak of het wijzigen van een afspraak:
(033) 472 09 81

Thuis/Ziekenhuis

Thuis/Ziekenhuis

Geen medische indicatie

Indien je geen medische indicatie hebt, hebben we in Nederland de keuze om thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) te bevallen. Het is heel belangrijk om op de plek te bevallen waar je je het prettigste voelt. Ontsluiten gaat het beste in de thuissituatie omdat je in je eigen vertrouwde omgeving het beste kan ontspannen. Vandaar dat we, indien je in het ziekenhuis wilt bevallen, in principe het eerste stukje van de bevalling thuis begeleiden. Zowel bij de thuis- als bij de poliklinische bevalling begeleiden wij de bevalling.

Binnenkort opent het Geboortecentrum Amersfoort! Bevallen in het Meander Medisch Centrum is dan mogelijk in een mooie ruimte met mogelijkheid in bad en met lachgas te bevallen!

Medische indicatie

Indien je een medische indicatie hebt, zal de bevalling begeleid moeten worden door een gynaecoloog. Een medische indicatie kan er voor de zwangerschap al zijn of ontstaan tijdens de zwangerschap dan wel bevalling. Ook bij de medische indicatie kunnen wij bij de bevalling aanwezig zijn. Wij streven naar continuïteit van zorg(verlener). Veel vrouwen zien dit echt als meerwaarde.

Meer informatie over de plaats van de bevalling is te vinden via de volgende link.

Veelgestelde vragen over Bevalling

De bevalling begint meestal met weeën, maar het kan ook nog loos alarm zijn.

In de laatste maanden van je zwangerschap heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder in de zwangerschap, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel geven maar je hoeft hier niets van te voelen. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

De volgende tekenen duiden er meestal op dat de bevalling nog niet is begonnen:

  • Harde buiken komen onregelmatig – ze kunnen lang zijn of heel kort.
  • Harde buiken worden niet steeds sterker en volgen elkaar niet steeds sneller op.
  • Lopen maakt harde buiken niet sterker.
  • Harde buiken verdwijnen als je gaat liggen.
  • Harde buiken voel je meestal bovenin je baarmoeder.

De bevalling begint meestal met weeën.  Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Hooguit sta je af en toe stil omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler. Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, let de verloskundige op je weeën en voelt aan de baarmoedermond door een inwendig onderzoek. Zo krijgt ze een goede indruk over de fase van je bevalling. Heel vroeg in de bevalling is het voor de verloskundige ook wel eens moeilijk om te beoordelen of je echt begonnen bent. Geen nood: een paar uur later weet je het zeker! De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

Vanaf 37 tot en met 42 weken is de normale periode om te bevallen. Beginnen de weeën of breken de vliezen voor 37 weken. Neem dan direct contact op.

Ongerustheid
Laagdrempeligheid vinden wij erg belangrijk. Daarom vinden wij het fijn wanneer je zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling belt bij vragen en problemen.

Weeën
Weeën beginnen vaak rustig. Nu en dan voel je dat je buik hard wordt en doet het wat pijn. Soms kunnen het voorweeën zijn, dan zakt het weer af. Indien het de weeën zijn die het begin van de bevalling aangeven dan neemt dit toe. Je gaat dit merken in de kracht, lengte en frequentie van de wee. Er zal steeds meer regelmaat in komen.

Bel als je een uur lang weeën hebt die 60 sec. aanhouden. Is het je eerste bevalling dan bel je wanneer deze om de 3 minuten (of sneller) terugkomen. Is het een tweede of volgende bevalling dan bel je wanneer de weeën om de 5 minuten (of sneller) terugkomen.

Als de weeën erg krachtig zijn of je merkt dat het snel gaat, bel dan altijd eerder!

Gebroken vliezen
Bel ons als de vliezen gebroken zijn. Noteer de tijd en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Bij groen of bruin vruchtwaterverlies moet je direct bellen, ook ‘s avonds en ‘s nachts. Bij helder of roze vruchtwaterverlies bel je overdag direct. Gebeurt dit in de nacht dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend (tenzij anders afgesproken).

Bloedverlies
Een beetje bloedverlies hoort bij een bevalling. Dit wordt ook wel tekenen genoemd en is vaak slijmerig. Veel bloedverlies hoort niet.

Lees alles over omgaan met pijn in deze folder.

Meer vragen?
06 - 212 733 14
(033) 472 09 81
verloskundigen@aandelaak.nl

Jouw persoonlijke verloskundige aandelaak

  • Werkgebied: Amersfoort Vathorst (Hart van Vathorst), Hoevelaken, Nijkerk, Nijkerkerveen, Zwartebroek, Terschuur
  • Avondspreekuur
  • Cursus en informatie: borstvoedingcursus en informatieavonden, Centering Pregnancy (in de avond!)
  • 3 spreekuurlocaties: Hoevelaken, Vathorst & Nijkerk
  • Eigen echoapparaat op drie de locaties

Meld je nu aan voor een afspraak

Wat onze cliënten zeggen

Eveline

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren. De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd…

‘ Na twee zwangerschappen onder begeleiding van Verloskundigen aan de Laak hebben wij de kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding die zij op de website omschrijven zelf mogen ervaren.
De Verloskundigen van Aan de Laak gaven mij het gevoel dat ik altijd even kon bellen als er iets was, deelden dan hun kennis en konden mij dan vaak geruststellen. En wie ik ook aan de telefoon kreeg, ik had altijd het idee dat diegene wist met wie zij sprak en hoever ik in de zwangerschap was. Dat vond ik erg fijn.
Wij kijken terug op een ontzettend fijne tweede bevalling. Hierbij heeft de verloskundige voor ons een belangrijke rol gehad. Zij straalde zoveel rust uit en gaf ons vertrouwen waardoor, na een eerste bevalling in het ziekenhuis, ons tweede kindje ongepland toch thuis is geboren. Hoewel we dat even spannend vonden, durfden we het aan omdat we het gevoel hadden in goede handen te zijn. Wij zijn de verloskundige ontzettend dankbaar voor deze ervaring van de thuisbevalling.’

+ Lees meer - Lees minder
Marga

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor…

‘Wat hebben wij een fijne begeleiding gehad bij verloskundigen Aandelaak tijdens onze zwangerschap. Er werd tijdens alle controles echt de tijd voor ons genomen en geluisterd naar al onze vragen. Ook mochten we altijd bellen als er iets was, waardoor we snel gerustgesteld waren. Met dank hieraan gingen we met veel vertrouwen de bevalling in. We kijken terug op een positieve thuisbevalling met hele fijne begeleiding. Bedankt voor alles!’ 

 

Nogmaals bedankt!

Groetjes,

Marga

+ Lees meer - Lees minder