Bevalling

Zowel poliklinische (eigen wens in het ziekenhuis) als thuisbevallingen zullen wij begeleiden. Tijdens de zwangerschap zullen wij jou en de baby goed in de gaten houden. Indien er complicaties zijn zullen wij hier actie op ondernemen en jou doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Tijdens de zwangerschapscontroles zullen we meer informatie geven over de bevalling. Verder geven we een  informatie avond waardoor je goed voorbereid de bevalling in kan gaan. De volgende informatiefolders zijn interessant en goed om te lezen;

In de zwangerschap zullen we jouw wensen en verwachtingen bespreken. Wij zullen onze zorg aanpassen aan jouw wensen. Er is gelegenheid voor het bespreken van een geboorteplan.

Wanneer bellen

Vanaf 37 t/m 42 weken is de normale periode om te gaan bevallen. Beginnen de weeën of breken de vliezen voor de 37 weken. Neem dan direct contact op.

Ongerustheid
Laagdrempeligheid vinden wij erg belangrijk. Daarom vinden wij het fijn wanneer je zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling belt bij vragen en problemen.

Weeën
Weeën beginnen vaak rustig. Nu en dan voel je dat je buik hard wordt en doet het wat pijn. Soms kunnen het voorweeën zijn, dan zakt het weer af. Indien het de weeën zijn die het begin van de bevalling aangeven dan zullen ze toenemen. Je gaat dan merken dat de kracht, lengte en frequentie van de wee toeneemt. Er zal steeds meer regelmaat in komen.

Bel bij je eerste bevalling als de weeën 1 uur lang elke 3 minuten (of sneller) komen en 60 seconden aanhouden.
Bel bij een volgende bevalling als de weeën 1 uur lang elke 5 minuten (of sneller) komen en 60 seconden aanhouden. Indien je herkent dat de weeën erg krachtig zijn of merkt dat het snel gaat bel dan altijd eerder!

Gebroken vliezen
Noteer bij het breken van de vliezen de tijd en kijk naar de kleur van het vruchtwater. Bij groen of bruin vruchtwater moet je meteen bellen, ook ’s avonds en ’s nachts. Bij helder of roze vruchtwater kun je overdag meteen bellen. Is het nacht dan kun je wachten met bellen tot de volgende ochtend (tenzij anders afgesproken).

Bloedverlies
Een beetje bloedverlies hoort bij een bevalling. Dit wordt ook wel tekenen genoemd en is vaak slijmerig. Veel bloedverlies hoort er niet bij. Bij veel bloedverlies moet je dan ook bellen.